środa, 20 lutego 2013

Kurczak na ostro z bakłażanem

Przepis pochodzi z pożyczonej od mamy książki kucharskiej  "365 przepisów na...Smaczne warianty ulubionych potraw". Rewelacyjna książka i pewnie nie raz będę powoływała się na ten tytuł:) 
Przepis lekko zmodyfikowany.


Składniki: (dla 2 osób)
  • podwójna pierś z kurczaka lub 2 udka 
  • bakłażan
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałku
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • ząbek wyciśniętego czosnku
  • 1 dużą kulkę sera mozarella lub kilka małych
  • oliwa
  • sól, pieprz
marynata do kurczaka:
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki chilli (lub sosu tabasco)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
  1. Kurczaka oczyścić. Składniki marynaty wymieszać i posmarować kurczaka.
  2. Smażyć na patelni np. grillowej bez tłuszczu (udka najlepiej wcześniej ugotować).
  3. Bakłażana przekroić na pół, posmarować wewnętrzną stronę oliwą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 20-30 min w temp. 200 stopni C (aż zmięknie).
  4. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek i jak się zarumieni dodać pomidory z puszki. Doprawić.
  5. Na bakłażana położyć farsz i ser. Piec w piekarniku ok 5 minut,aż ser się rozpuści.
Smacznego:)






2 komentarze:

  1. Uwielbiam bakłażana, szczególnie w takim wydaniu i w towarzystwie pysznego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to całość powinna być idealna:)

      Usuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)