piątek, 29 marca 2013

Mazurek cytrynowy

Zastanawiałam się jakiego zrobić Mazurka na święta, mojego pierwszego Mazurka;)
Cytrynowy, którego znalazłam w gazecie Moje Smaki wydał mi się idealny;) i jest pyszny;)

Składniki:

Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżką kaszy manny do wysyłania blachy
Masa cytrynowa:
  •  5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
Kandyzowana cytryna:
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
Wykonanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Masa: do miski wbij jajka, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
  3. Tortownicę posmaruj masłem, posyp kaszą manną i oblep ciastem.
  4. Podziurkuj ciasto widelcem, nakryj pergaminem i wysyp fasolę dla obciążenia. Piec 15 min, 200 stopni.
  5. Usuń fasolę i pergamin, wlej masę i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
  6. Ciasto zostaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki.
  7. Kandyzowana cytryna: do garnka wlej wodę i dodaj cukier, zagotuj. Jak strop lekko zgęstnieje dodaj pokrojone plasterki cytryny i gotuj 10 minut.
  8. Ciasto udekoruj cytryną i cukrem pudrem.
Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)

Prześlij komentarz