czwartek, 30 maja 2013

Muffinki z boczkiem i szpinakiem

Fajny pomysł na kolacje lub imprezową przekąskę;)

Składniki: (ok 6 szt)
  • 75 g świeżych liści młodego szpinaku (może być mrożony)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g sera cheddar
  •  1 jajko
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 110 g mąki  pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  1. W garnku zagotuj wodę. Liście szpinaku przepłucz, włóż do wrzątku na minutę, a pózniej zalej zimną wodą na durszlaku.
  2. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż.
  3. Ser pokrusz w małe kawałeczki.
  4. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia
  5. W 1 misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, gałkę i sól.
  6. W 2 rozkłóć jajko i cały czas mieszając dodaj ostudzone masło.
  7. Następnie do miski z jajkiem na przemian dodawaj  -mąkę z resztą składników suchych i  mleko.
  8. Dodaj boczek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i 2/3 sera. Wymieszaj.
  9. Do foremek na muffinki włóż masę i posyp serem.
  10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok 30 min,aż muffinki się zarumienią, a patyczek będzie suchy.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)