poniedziałek, 3 czerwca 2013

Babeczki waniliowe

Lekkie babeczki waniliowe, pyszne na śniadanko np. z serkiem waniliowym lub dżemem;)
Błąd zrobiłam, że włożyłam ciasto do papierowych foremek na muffinki, bo sie bardzo przykleily do nich i ciężko się je jadło. Idealne są do silikonowej formy na muffinki. 
Pyszne świeżutkie, jeszcze cieplutkie...ahhh:)

Składniki:
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml mleka
  • 325 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
  1. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wkładamy do małego ganja ze 100 ml mleka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jak wystygnie z laski zeskrobujemy nasiona i pozostawiamy w mleku, resztę wyrzucamy.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy cukier.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, olej, jogurt, mleko z wanilią oraz pozostałe mleko.
  4. Wlewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
  5. Masę wlewamy do silikonowej formy na muffinki. Odradzam papierowe foremki na muffinki, gdyż ciastko ciężko odchodzi od papierka i niewygodne się je (teraz to wiem;))
  6. Piekarnik nagrzewamy i w temp. 200 stopni pieczemy ok 20 minut.
Smacznego:)


3 komentarze:

  1. bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są lepsze gdy zmieni się jogurt naturalny na kakao.. ;)
    Polecam .. ;) Są pyszneee !

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)