piątek, 5 lipca 2013

Kurczak po azjatycku

Pyszny obiadek i bardzo szybki. Polecam:) 

Składniki:
  • podwójna pierś  kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (można dać mniej)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sezam do posypania na talerzu


Wykonanie:
  1. Pierś oczyścić i pokroić w kostkę.
  2. Do woreczka dać mąkę, włożyć mięso i potrząsnąć tak, aby mięso było w mące.
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  4. Dodać mięsko i smażyć aż się zarumieni. Dodać czosnek.
  5. Przyprawić, dodająć cukier, sos sojowy,ocet.
  6. Podlać wodą i dusić chwilkę. Dodać pieprzu.
  7. Na talerzu posypać sezamem. Do dania pasuje ryż brązowy.
Smacznego:)




4 komentarze:

  1. pycha:) lubię takiego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przydatne, gdy brak czasu na kombinacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na orientalny obiadek zawsze się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)