czwartek, 11 lipca 2013

Tarta z warzywami w wydaniu dla niemowląt i nie tylko:)

Proste i pożywne;) szybka tarta z warzywami, którą możecie zaserwować  11-miesięcznemu dziecku, jak i trochę większemu;) przemycone troszkę warzyw;)

Składniki:
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • marchewka pokrojona w talarki
  • 3/4 cukinii pokrojonej w cienki plasterki
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • bazylia i oregano suszone (lub świeże)
  • sól, pieprz
sos:
  • płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka modyfikowanego (2) po rozrobieniu lub zwykłego mleka w wersji dla dorosłych
ciasto:
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • szklanka mąki owsianej
  • szklanka mąki pszennej
  •  2 żółtka
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto w misce mieszamy i wyrabiamy ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy masłem i oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i dajemy na godzinę do lodówki.
  2. Warzywa gotujemy ok 5-7 minut. Brokuł i marchewkę, a po chwili dodajemy cukinię.
  3. Szpinak rozmrażamy i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz.
  4. Mieszamy składniki na sos.
  5. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy, aż się zarumieni (ok 10-15 min w 180 st.)
  6. Nakładamy warzywa, pomidora, przyprawy i polewamy sosem. 
  7. Pieczemy kolejne 15 minut.
Rada:
Wierzch można posypać startą  mozarellą

Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. świetna tarta, cudownie wygląda taka zielona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :) zapraszam do mnie na Candy, do wygrania ozdobna tablica do pisania :) Poza tym z okazji otwarcia sklepu 10% rabatu, pozdrawiam i zapraszam. Pastelowy domek

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka apetyczna, że aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. OOOOOOOOOOOOOO, świetny pomysł! Kolejny do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuje za tak miłe komentarze;)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)