środa, 25 września 2013

Biszkopt z masą migdałową i owocami

Uważam, że to połączenie jest super. Biszkopt, masa podobna do budyniowej z owocami i mielonymi migdalami. Mojej rodzince bardzo smakowało;)

Biszkopt

Składniki: (tortownica 20 - 22 cm)
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Wykonanie:
      1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając.
      2. Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając. 
      3. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera). 
      4. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto.
      5.  Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 
      6. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
      Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

      Masa

      Składniki:
      • 330 ml mleka
      •  1/3 szklanki cukru
      • 1 łyżka cukru wanilinowego 
      •  4 żółtka
      •  25 g mąki pszennej
      • szklanka zmienionych orzechów 

      Wykonanie:
      1. Do garnka wlej mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu prawie do zagotowania. 
      2. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią, następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj.
      3. Do miski z żółtkami wlej stopniowo gorące mleko  miksując na małych obrotach miksera.
      4. Masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). 
      5. Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu. Ostudź.
      6. Ostudzony krem wymieszać ze zmielonymi migdałami.
      Do dekoracji: kiwi i pomarańcza oraz zmielone migdały.

      Smacznego:)













      Brak komentarzy:

      Publikowanie komentarza

      Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)