czwartek, 5 września 2013

Domowe pomidory w słoiku do zup i sosów

Moje ulubione pomidory z przepisu babci. Używam ich na zupę, do sosu i do dań mięsnych. Są o niebo lepsze od pomidorów sklepowych z puszki ;)) w przepisie nie podaje dokładnych proporcji, dlatego, że sami zadecydujcie ile chcecie słoiczków;) 

Składniki:
  • Pomidory
  • Woda
  • Łyżka soli (na 1,5 l wody)
  • Olej ( 2 łyżki do 1 słoika)
Wykonanie:
  1. Pomidory pokrój w ćwiartki.
  2. Do słoika włóż pomidory, tyle ile wejdzie.
  3. Do miski wlej wodę, dodaj sól.
  4. Pomidory zalej wodą. Na wierzch wlej 2 łyżki oleju. Zakręć. 
  5. Przygotuj duży garnek.Na dno garnka wyłóż ściereczkę. Włóż słoiki z pomidorami i wlej wodę, na 3/4 wysokości słoika (tak, żeby nie dotykała weczka słoika).
  6. Od momentu zagotowania się wody, gotuj jeszcze 15 minut.
  7. Odstaw do wystygnięcia.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)