czwartek, 14 listopada 2013

Knedle ze śliwkami z cynamonem

Pychotka;) cynamon w połączeniu ze sliwkami to jest to;)  zajadlama sie knedlami jak małe dziecko;)) wspomnieniami dzieciństwa;)

Składniki:
  • 750 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • Ok. 20 śliwek węgierski
  • Łyżka cukru pudru
  • Łyżka cynamonu
  • Szczypta soli
Wykonanie:
  1. Śliwki umyj i usuń pestki tak, aby połówki zostały złaczone.
  2. Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Oprósz środek śliwek.
  3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Przepuścić przez praskę.
  4. Do ziemniaków dodaj jajka i przesianą mąkę.
  5. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj wałek i nożem krój w 2 cm paski. 
  6. Spłaszcz i uformuj kulkę. Włóż śliwkę, zlep.
  7. Wodę zagotuj i gotuj partiami 5 minut od czasu wypłynięcia.
  8. Podawaj gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem, jeśli został. Możesz polać roztopionym masłem.
Smacznego;)




5 komentarzy:

  1. ale bym zjadła takie na obiad:) ostatnie knedle jadłam latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie jadłam, ale mi smaku narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto zrobić ..dzięki za przypomnienie...

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)