sobota, 16 listopada 2013

Schab w sosie śliwkowym

Raczej nie jestem fanką słodkiego mięsnego motywu obiadowego, ale coś mnie podkusiło, żeby wypróbować ten przepis. No i jestem pozytywnie zaskoczona:) Ale dobre! :)


Składniki:
  • 1 kg schabu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
Sos:
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 300 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • szczypta chili
  • gwiazdka anyżu
  • szczypta cynamonu
Wykonanie: 
  1. Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami. Piecz w temp. 200 stopni ok 1h -1,5 h (aż będzie miękkie).
  2. Przygotuj sos: na patelnię wlej czerwone wino i ocet. Wrzuć połówki śliwek.
  3. Chwilę gotuj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i miód, zamieszaj.
  4. Dodaj kostki czekolady. Jak się rozpuści to dodaj chili.
  5. Sos spod pieczeni wlej do sosu śliwkowo-czekoladowego, niewiele, żeby nie był za rzadki.
  6. Mięso przełóż na patelnię, dodaj anyż, cynamon. Podgrzej.
Smacznego:)





2 komentarze:

  1. świetny:) taki schab bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sosie śliwkowym jest pyszne:) w tym roku jakoś nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)