środa, 26 lutego 2014

Ciasto drożdżowe z marmolada/dżemem

Pyszne, przepyszne;) ze spora ilością marmolady.. Do tego kubek mleczka..na śniadanko rewelka!;) uwielbiam!

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka +jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • Marmolada lub dżem lub owoce ze słoika (np. jagody)
  • 1/4 kostki margaryny
  • 300 ml mleka (może i być 400 ml, w zależności od mąki i tego ile ciasto zabierze)

Kruszonka:(opcja)
1/4 kostki margaryny
4-5 łyżek cukru
10 łyżek mąki 

Wykonanie:
  1. Przygotować rozczyn:  rozkruszyć w misce drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły, troszeczkę mleka i troszeczkę mąki. Wymieszać ręką, przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut.
  2. Margarynę rozpuścić i schłodzić.
  3. Jak rozczyn podrośnie to dodać resztę składników: mąkę, mleko, margarynę i jajka.
  4. Wyrobić ciasto, tak, żeby od ręki odchodziło.
  5. Rozwałkować na stolnicy, posmarować marmoladą, zrolować i przełożyć do formy keksowej.
  6. Odczekać jeszczę ok. 10 min, żeby podrosło.
  7. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Chyba, ze chcemy z kruszonką to nie smarujemy żółtkiem.
  8. Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić ręką, tworząc grudki. Położyć na ciasto.
  9. Piec ok.45 min w 180 stopniach.
Smacznego;)









5 komentarzy:

  1. właśnie wstawiłam do piekarnika:) bardzo łatwy przepis polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje tez wlasnie wyladowalo w piekarniku :) ale maki musialam wsypac z 700-800 gram, bo ciasto bylo bardzo rzadkie. wyszly mi z tego dwa ciasta jedno takie malutkie a drugie z formy troche jak do chleba, takiej szerszej :) oby ladnie wyroslo w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dałam około 700-800 g mąki. Wyrosło cudnie i jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis spaprany za mało mąki ciasto wyrosło za wysokie i siadło jest zakalec jak nie potrafisz piec nie dawaj przepisów

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)