czwartek, 13 lutego 2014

Tarta warzywna

Bardzo lekka z dużą ilością warzyw tarta;)

Składniki:

Ciasto:
  • 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę zimnej wody

Masa:
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/3 cukinii
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Sól, pieprz
  • Kawałek szynki lub kiełbasy (można pominąć) pokrojonej w paseczki 

Wykonanie:

  1. Ciasto: posiekaj masło, dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto dodając wodę. Zrób kule i włóż do lodówki na ok. godzinę. 
  2. Papryki oczyść, umyj i pokrój w kostkę. 
  3. Cebulę, czosnek i cebulę także. Wędlinę jeśli oddajesz również.
  4. Blaszkę wyłóż ciastemi, widelcem  zrób dziurki. Podpiecz w nagrzanym piekarniku aż sie zarumieni, ok.20 minut.
  5. Na oliwie podsmaż cebulkę, czosnek. Dodaj papryki.
  6. Wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  7. Pomidorki przekrój na pół.
  8. Na ciasto połóż warzywa i zalej masa jajeczną. Możesz dodać mięsko.
  9. Piecz ok. 20 min w 180 stopniach.






3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)