niedziela, 2 marca 2014

Kokos


Jak dobrać sie do kokosa?
Na spodzie kokosa znajdziemy 3 kropki. Żeby otrzymać wodę kokosową będzie nam potrzebny korkociag. Wwierć się w kokosa i dzięki temu zrobisz dziurki w miejscu kropek.

Woda kokosowa: 
Jak już dobraliśmy się do otworów w kokosie to możemy cieszyć się wodą kokosową.



Jak otworzyć kokos?
Musisz użyć do tego tłuczka do mięsa. Kokosa wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Powinien trochę popękać. Stuknij tłuczkiem, aż skorupa pęknie. Podziel go na pół, bądź wiecej części, im więcej tym lepiej;)






Jak dobrać się do miąższu kokosa?
Cienkim i małym nożykiem natnij paski i podważ każdy po kolei łyżką. Otrzymamy ładne białe łuki z wnętrza skorupy. Jeżeli zostaną gdzieś brązowe błonki, to należy ja usunąć, bo miąższ będzie cierpki w smaku. Oczywiście jest to jadalna część i można z niej zrobić dekorację do ciast czy tortów.




Jak zrobić wiórki kokosowe?
Łódeczki z wnętrza kokosa należy zblendować porządnym urządzeniem, dodając ok. 0,5 l ciepłej wody. Odcisnąć przez gazę mleko kokosowe. Wiórki przesuszyć trochę i przełożyć do pojemniczka. Zużyć w ciągu 2 dni, żeby nie spleśniały.


 

Jak zrobić mleko kokosowe?
Jak wyżej pisałam: wiórki kokosowe należy wycisnąć przez gazę, wówczas powstanie nam mleczko kokosowe:)




Mam nadzieję, że te informacje i Wam się przydadzą :) czekam na komentarze:))




2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)