czwartek, 8 maja 2014

Brownie z żurawiną i orzechami

Mega czekoladowe, szybkie brownie;)

Składniki:
  • 2 czekolady gorzkie (po100g) + 50 g do dekoracji
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • Łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • Garść mielonych orzechów włoskich i garść suszonej żurawiny
Do dekoracji: wiórki kokosowe i suszona żurawina
Wykonanie:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Kilka łyżek możesz zostawić do dekoracji.
  2. Dodaj 1/2 szklanki cukru trzcinowego. Wymieszaj aż sie rozpuści.
  3. Zdejmij  garnek z palnika, miskę z garnka, odstaw do wystygniecia.
  4. Wbij 2 jajka (jedno,wymieszać,drugie).
  5. Dodaj 4 łyżki mąki kukurydzianej i kakao, wymieszaj.
  6. Dodaj garstkę zmielonych (lub zblendowanych )orzechów włoskich, wymieszaj.
  7. Dodaj garstkę żurawiny i wymieszaj.
  8. Mała blaszkę ( 20x30 cm ) wyłoż papierem do pieczenia, piec w 180 st. ok. 30min
  9. Ciasto łyżeczką polej rozpuszczoną czekoladą, posyp wiórkami kokosowymi i żurawiną.
Smacznego;)


2 komentarze:

  1. świetny pomysł, na pewno smaczne jest takie brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyjątkowo smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)