środa, 3 września 2014

Ciasto czekoladowe z mirabelkami

Mirabelki..pamiętam jak w dzieciństwie zbierało się na działce u dziadków, takie słodziutkie, żółciutkie..uwielbiałam. 
Przypadkiem na spacerze z rodzinką wypatrzyłam, że sobie rosną..no i nie mogłam przejść obojętnie:) powstał placek czekoladowy, tarta no i oczywiście obowiązkowy kompot:))

Składniki:
  • 1 + 1/3 szklanki (150 g) mąki
  • ok. 1 szklanki (330 g) cukru
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1,5 gorzkiej czekolady (ok.150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukry waniliowego
  • 170 g masła
  • 1/3 filiżanki gorącej wody
  • 3 jajka
  • 1-2 szklanki mirabelek bez pestek (jak kto lubi)
  • płatki migdałów do posypania na wierzch (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Roztop masło w rondelku. Dodaj kostki czekolady, wymieszaj, rozpuść i ostudz.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy).
  3. Dodaj jajka, roztopione masło z czekoladą i ciepłej wody. Wymieszaj łyżką na gładką masę.
  4. Dodaj umyte, osuszone i wypestkowane mirabelki. Wymieszaj.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i równo rozprowadz powierzchnię ciasta.
  6. Piekarnik nagrzej i piec ok godziny w 180 stopniach. Sprawdz wykałaczką czy masa sucha. Pod koniec pieczenia możes wierzch posypać płatkami migdałów. Ostudz.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto ,też pamiętam te śliwki z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie to ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)