środa, 11 lutego 2015

Kapusta w 3 wersjach smakowych - na słodko, tradycyjnie i na ostro

Dzisaj kapusta. Kapusta z imbirem na słodko, z koperkiem tradycyjnie i na ostro z chilli :D Która wersja najbardziej przypadła Ci do gustu? mi zdecydowanie z imbirem na słodko.  Sprawdz koniecznie któreś z tych połączeń, albo najlepiej wszystkie. Wystarczy, że kupisz sporą główkę kapusty, a wyczarujesz az 3 rodzaje:))

Kapusta z imbirem

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • kawałek świeżego imbiru
  • olej, sól, pieprz
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka miodu. możesz dodać więcej w razie potrzeby
  • 1/4 szklanki bulionu domowego
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkuj.
  2. Czosnek i imbir posiekaj, a marchewkę pokrój w półplasterki.
  3. Rozgrzej olej, wrzuć marchewkę i kapustę. Podsmaż chwilę.
  4. Dodaj bulion, imbir i czosnek. Mieszaj i smaż ok.20-30 min, aż kapusta będzie miękka.
  5. Dopraw kapustę solą, pieprzem, miodem, skrop winem ewentualnie.




Kapusta z koperkiem i kiełbasą

Składniki:
  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru np. brzozowego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • koperek (ok. 1/2 pęczka)
  • kawałek swojskiej, dobrej kiełbasy
  • szklanka bulionu (lub wody)

Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką bulionu lub wody. W razie potrzeby dolej więcej. Kapusta musi być przykryta
  2. Dodaj ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. 
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj masło,jak na patelni wytopiło się za mało tłuszczu z kiełbasy.
  5. Do kapusty dodaj kiełbasę z czosnkiem i drobno pokrojony koperek. Podduś jeszcze chwilę.
  6. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem.

Kapusta pomidorowa


Składniki:
  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru np. brzozowego
  • odrobina suszonej papryczki chilli
  • kilka pomidorów świeżych lub 1/2-1 puszka pomidorów
  • kawałek swojskiej, dobrej kiełbasy
  • szklanka bulionu lub wody 

Wykonanie:
  1. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką wody lub bulionu. W razie potrzeby dolej więcej. Kapusta musi być przykryta
  2. Dodaj ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. 
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj masło,jak na patelni wytopiło się za mało tłuszczu z kiełbasy.
  5. Do kiełbasy dodaj pomidory i poczekaj aż zmiękną, rozdrobnij je. Dodaj szczyptę chilli.
  6. Do kapusty dodaj kiełbasę z pomidorami.. Podduś jeszcze chwilę.
  7. Dopraw solą, pieprzem, cukrem.


Smacznego:)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)