środa, 11 lutego 2015

Wege leczo z dominacją papryki i koprem włoskim

Leczo lubię zrobić w większej ilości i przełożyć do słoików. Mam zawsze na czarną godzinę obiad :P
w następnych postach przestawię Wam propozycję podania leczo.

Składniki:
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1-2 papryki zielone
  • 1-2 papryki żółte
  • 2 duże cukinie 
  • 2 cebule
  • 1 kg pomidorów malinowych (najlepiej)
  • papryka ostra, słodka i wędzona w proszku
  • sól, pieprz
  • nasiona kopru włoskiego (troszkę, dla aromatu, sami ocencie czy będzie to łyżeczka czy pół)
  • liść laurowy
  • olej
Wykonanie:
  1. Papryki pokrój w grubsze paski, cukinie w ćwiartki, a pomidory w grubszą kostkę. Cebulę w półplasteki.
  2.  Na oleju podduś cebulę, dodaj papryki i duś aż warzywa zmiękną. Do tych warzyw wlej wodę, dodaj liść laurowy, nasiona kopru. Wody trochę ponad warzywa, w razie potrzeby dolejesz.
  3. Dodaj cukienię i pomidory wraz z przyprawami. Podduś jeszcze chwilę, żeby warzywa były miękkie, a nie rozgotowane.
  4. Możesz spożywać na bieżąco, albo zapasteryzować.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)